Pagini

9/28/2010

Anemia

Modificarea cantitativa si calitativa a componentelor sangelui, care conduce la un aport insuficient de oxigen si substante nutritive necesare organismului.

Simptome: ameteala, slabiciune, paliditate, uneori pierderea cunostintei.

O zi repaus alimentar absolut - pentru cresterea absorbtiei de fier - apoi o alimentatie cu plante bogate in clorofila (urzica, spanac, salate etc.) sub forma de cruditati, de legume (morcov, sfecla rosie etc), de pastaioase uscate (fasole, mazare) si fructe de padure. Apoi lactate, cereale germinate, ficat de vitel.


Multa miscare in aer curat - aeroterapie, gimnastica respiratorie, de 2 ori pe zi 3 minute, astfel: se inspira lent pe nas indepartandu-se la maximum coastele, se expira lent pe nas contractandu-se regiunea toracica, apoi se inspira 4 secunde pe nara stanga, se retine respiratia 16 secunde si se expira pe nara dreapta 8 secunde (cel in cauza se va ajuta cu degetele, astupand nara inactiva).

Dimineata, o periere generala, inainte de masa o baie ascendenta de maini, pe la ora 17 o baie ascendenta de picioare.
De doua ori pe zi masajul reflexogen al talpilor in zonele: splina, organe de metabolism.

Intern:

Cura de tije de papadie. Cura de grau incoltit.
  • Infuzii din urzica sau cretisoara,. sau turita mare, sau catina alba, sau urzica, sau coada calului, sau frunze de nuc - 2-3 cani pe zi.
  • Decoct din teci de fasole (fara seminte) seminte de ovaz sau secara (pe lapte) - 2-3 cani pe zi.
  • Tinctura de angelica, 10 picaturi inaintea pranzului cu o jumatate de ora. Tinctura de pelin, 10 picaturi pe zi.
  • Vin din 30 grame hreanita, 20 grame verbina, 10 grame de trifoi de balta si coaja de portocale, 3 grame radacina dc obligeana; se macereaza totul 10 zile intr-un litru de vin tare. Sc bea un paharel de lichior, de 3 ori pe zi.
  • Vin din flori de salcam sau roinita, un paharel de lichior inainte de cele trei mese principale.
Se pot administra infuzii din amestecuri de plante, 2-3 cani pe zi.
  • Infuzie din flori de arnica, coaja de stejar, verbina, sunatoare, galbenele, coada calului, creson - cate o lingurita;
  • Infuzie de coada calului si tintaura, cate 3 linguri, radacina iarba mare, 2 linguri, unguras, tei, cate o lingura.
  • Infuzie de radacina angelica si coada calului, cate 3 linguri, mason si radacina de pir, cate 2 linguri;
Se mai recomanda apa de roinita a Carmelitelor, care se prepara astfel: 3 pumni roinita uscata, coaja de la o lamaie - 5 prize (o priza cat se ia intre cele trei degete), radacina de angelica; se pun intr-un litru de alcool, la umbra pentru 4 zile, se filtreaza si in filtrat se adauga o mana de coriandru, 10 prize de nucsoara, 10 prize de scortisoara, 3 radacini nalba; se lasa 48 ore ,a se filtreaza. Se iau 30 picaturi, de 3 ori pe zi.

Johannes Maier, pentru anemici, recomanda urmatoarele: seara o baie calda de picioare cu apa in care s-a pus un pumn de cenusa si de sare; dimineata, pe stomacul gol, un galbenus de ou frecat cu o lingura de miere si o cana de lapte; apoi, din ora in ora, pana la culcare, o inghititura de lapte (nu mai mult) aceasta timp de cateva zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu