Pagini

10/14/2010

Ateroscleroza

Se datoreaza depunerilor de substante grase si a calciului pe peretii interni ai arterelor, ingustand lumenul acestora.

Unul din principalii vinovati este colesterolul care face parte din lipidele mai complexe, cu rol important in buna functionare a celulelor dar care in exces contribuie la sclerozarea arterelor.

Valorile normale ale colesterolului sangvin, in g/l,- la cei trecuti de 60 de ani este de 2,00-3,80 la barbati si 2,00-2,60 la femei.

Suferinzii de ateroscleroza au dureri de cap, tulburari de vedere, oboseala, extremitatile reci* sunt agitati sau depresivi.

Vor duce o viata linistita, scutita de eforturi fizice sau intelectuale, multa miscare in aer curat.

Ca regim alimentar, in primul rand, vor exclude din alimentatie alimentele bogate in colesterol, cum sunt ficatul, creierul, untul, cascavalul, galbenusul de ou, vor pune limite la carne si in general tot ce este conservat, dulciurile concentrate, la fasole, mazare si sare. Preferabil este ca alimentatia sa fie - preponderent lacto-vegetariana iar carnea sa fie rezervata pentru zilele de duminica sau marile sarbatori.



Suferindul va recurge la repausul alimentar tiumai cu lichide in cel putin 4-6 zile pe luna, cand va bea ca lichide si ceaiuri si sucuri din portocale, grapefruit, lamai, sfecla rosie, ceapa.

Dimineata suferindul isi va face o periere uscata peste tot trupul, cu o pene cu coada lunga, cu par de animal iar de doua ori pe saptamana bai alternative de maini si picioare.

Zilnic va aplica masajul reflexogen al talpilor in zonele: ficat, rinichi, vezica urinara, colon, limfatice.

Ca tratament intern va incepe cu remedii mai simple, cum ar fi urmatoarele:
  • ulei de masline, miere si suc de lamaie in parti egale,^trei linguri pe zi;
  • suc de ceapa rosie, 1/2 pahar, cu 3 linguri de miere -intreaga cantitate se consuma in mai multe reprize in ziua prepararii (remediul se va lua 2-3 zile pe saptamana). Contraindicat la cei cu gastrita sau ulcer gastric!
  • se piseaza o capatana de usturoi, o lamaie cu coaja cu tot se taie felii si se pun intr-un litru de apa clocotita. 
Cand apa s-a racit se adauga o lingura de vasc si se lasa la macerat 8-10 ore, apoi se filtreaza. Se administreaza 3-5., linguri pe zi. Este bine ca preparatul sa fie facut in cantitate mai mica, bineinteles respectandu-se proportiile, pentru a nu sta multe zile in frigider:
  • tinctura de paducel, 30 picaturi, de 2 ori pe zi;
  • infuzie din paducel, 2 cani pe zi sau decoct de anghinare, o cana in mai multe reprize.
  • macerat rece de vasc, o cana in mai muUe reprize. Se pot administra ceaiuri din amestecuri de plante;
  • infuzie din vasc, 3 linguri, paducel, anghinare, frunze mesteacan, cate 2 linguri, traista ciobanului - o lingura. Se beau doua cani pe zi;
  • infuzie din radacina de valeriana, 3 linguri, vasc si flori de paducel, cate 2 linguri, flori arnica, flori musetel, frunze roinita, cate o lingura. Se beau doua canj pe zi;
  • infuzie din frunze de vasc, 3 linguri, frunze de mesteacan si coada calului, cate 2 linguri. Se vor bea doua cani pe zi;
  • macerat la rece din vasc, flori de paducel, bulbi usturoi, cate o lingura. Se va bea o cana pe zi, in mai multe reprize.
In sfarsit, se pot bea trei paharele de lichior pe zi din vinul preparat astfel: vasc, 25 grame, fructe de paducel, coaja de salcie argintie, cate 20 grame, coaja de crusin - 10 grame, radacina de ghintura, 5 grame; totul se macereaza 8 zile intr-un litru de Vin alb, apoi se filtreaza.

Se pare ca una din cauzele psihomorale ale aterosclerozei este inflexibilitatea fata de problemele ce le ridica viata, neacceptarea anumitor situatii sau frica de un prezent care pare brutal, imoral si de neinteles.
O mai mare apropiere de prezent prin cunoasterea lui temeinica, acceptarea laturilor lui pozitive si o atitudine critic-constructiva fata de cele negative este benefica.

Un comentariu:

  1. Dimineata, cand ma intin, am o durere grozaniza la pulpa piciorului, nu pot nici respira sau misca, e ca si cum sta sa se rupa ceva, parca ma taie....potae fi vb de aceasta afectiune?

    RăspundețiȘtergere