Pagini

9/29/2010

Angina pectorala - Durere in piept - Durere de inima

Se datoreaza unui dezechilibru intre nevoile miocardului siaportul de sange - din cauza stramtorarii organice sau spastice a arterelor coronare.  


Se manifesta prin durere in zona inimii, greutate, presiune, uneori cu iradieri la umarul si mana stanga - toate acestea in special la efort.

Bolnavul va evita eforturile fizice si intelectuale, mersul prea indelungat pe jos, frigul, umezeala, caldura prea mare, variatiile de temperatura, mesele copioase, emotiile, starile tensionate in care se implica personal sau ca spectator (la meciuri sau anumite filme). Va evita calatoriile si daca este obligat sa le faca, faptul implica un repaus conservator de 24 ore inainte de plecare cat si dupa ajungerea la destinatie. Conducerea autoturismului pe distante mari nu este indicata.

Angina pectorala poate conduce la un infarct cardiac si de aceea cel in cauza trebuie sa fie atent ta factorii care ii favorizeaza aparitia, cum sunt: varsta inaintata, tutunul, alcoolul, colesterolul, supraalimentatia, insatisfactii reale sau imaginare, ereclitatea. Daca asupra varstei si ereditatii nu . poate avea un control, asupra celorlalti factori, da.


Mai trebuie sa tina seama de o serie de situatii care pot aparea pe neasteptate, cum ar fi decesul partenerului de viata, divortul, separarea cuplului, detentia, decesul unui membru al familiei sau prieten, boala; am citat in ordinea puterii de stres fata de care imediat trebuie sa ia masuri de protectie.

Ca regim alimentar nu se va recurge la repausul alimentar numai cu lichide, deoarece acesta produce si o suprasecretie de adrenalina ce poate fi periculoasa, dar o zi pe saptamana poate efectua un regim de crutare.
Va evita produsele de patiserie, dulciurile, grasimile animale, conservele, fasolea, mazare;i, cafeaua, alcoolul, sarea - in exces. Alimentele vor fi consumate astfel incat continutul lor de colesterol sa nu depaseasca zilnic 300 mg si se va tine seama de urmatoarea lista a cantitatii, in mg, colesterol la 100 grame aliment:
  • creier 2500
  • galbenus de ou 1600
  • ficat de vitel 400
  • rinichi 400
  • unt . 260
  • cascaval gras 145smantana 90
  • carne de vitel 84
La culcare - o spalatura calduta. De doua ori pe saptamana o baie alternativa la picioare.
Masaj reflexogen al talpilor la zonele: suprarenale, rinielii vezica urinara, plex solar, stomac, plamani, inima si hipofiza.

Intern:
  • Infuzii din fructe, flori, frunze de paducel sau din coaja de calin, talpa gastei - 2 cani pe zi;
  • Macerat de vasc, o cana pe zi, in mai multe reprize.
  • Tinctura de paducel - 20 picaturi, de 3 on pe zi sau tinctura de roinita - 10 picaturi, de 3 ori pe zi, sau de usturoi - 20 picaturi, de 3 ori pe zi.
Se poate recurge la infuzii din amestecuri de plante, tot doua cani pe zi;
  • Infuzie flori de paducel, levantica, rosmarin, radacina de leustean, busuioc, in parti egale si foarte putina rostopasca;
  • Infuzie din roinita - 4 linguri, flori de castan, sunatoare, radacina de ciubotica cucului, cate 2 linguri;
  • Infuzie din radacina de valeriana, frunze de rosmarin - cate 3 linguri, roinita - 2 linguri, arnica flori - o lingurita;
  • Infuzie preparata astfel: vasc, flori paducel, macese, radacina de valeriana, in parti egale; se opareste o lingurita cu 200 ml apa, se lasa 12 ore, se filtreaza si se bea in mai multe reprize in cursul unei zile.

In timpul crizelor se va bea o infuzie din urmatorul amestec: talpa gastei - 3 linguri, menta si roinita cate 2 linguri, radacina de valeriana si fiori de soc, cate o lingura.

Se poate recurge la vinul recomandat de Maria Treben: 4 radacini de patrunjel si 2 linguri otet de vin, se pun intr-un litru de vin alb, se fierb 3 minute, se filtreaza si cand vinul este caldut se adauga 300 grame miere de albine - se administreaza 3 linguri pe zi.

Se pare ca pe afectiune se grefeaza un fel de „impietrire" a inimii, de multe ori mascata dar cu atat mai nociva. De aceea cred ca este bine ca bolnavul sa-si indrepte atentia spre cei din jur, cu ajutorul autoterapiei prin ganduri si fapte bune.

Un comentariu: